שיטת נסוס היא פיזיותרפיה ברכיבה על סוסים.
מדובר בתכנית טיפול ושיקום אורתופדית חדשנית בעזרת רכיבה על סוסים.
שיטת הטיפול משלבת מרכיבים חינוכיים, פסיכולוגיים ושיקומיים בעזרת סוסים. תחילתה במלחמת העולם הראשונה, בה זיהתה ממשלת אנגליה את הפוטנציאל השיקומי של הטיפול ברכיבה ומימנה אותו לחיילים שחזרו מן הקרב.
איך זה עובד
ההצדקה לשימוש ברכיבה על סוס ככלי טיפולי נעוצה בתנועת הסוס: צעד הסוס מספק תנועה מדויקת, חלקה, ריתמית וחזרתית.
לאורך מחזור ההליכה של הסוס, מרכז הכובד שלו מוסט בשלושה ממדים באופן הדומה להסטת מרכז הכובד של אגן האדם במהלך הליכה.
התנועה הריתמית, מנח הגוף במהלך הרכיבה, בשילוב עם חום גופו של הסוס נמצאו מפחיתים טונוס פתולוגי ומקדמים הרפיה ויציאה מתבנית פתולוגית של הרוכב, כמו גם שיפרו זרימת דם ותנועתיות.
הסתגלות לתנועת הסוס מחייבת שימוש וביצוע התאמות בשרירים ובמפרקים שונים. עובדה שלאורך הזמן תורמת לחיזוק שרירי, שיפור קואורדינאציה והגדלת טווחי תנועה.
באופן כללי, תנועת הסוס מספקת גרייה סנסורית משתנה למערכת הווסטיבולרית, למערכת הפרופריוספציה, גירויים שטחיים וגירויים ויזואליים.
לפיכך משמש הסוס כלי מצוין לחזק את הכוח, שליטת הגו, היציבה הכללית, שיווי המשקל והסיבולת, תוך כדי מיקוד בלימוד אסטרטגיות שונות לנשיאת משקל ותוכניות מוטוריות. מחקרים שנעשו לאחרונה הראו גם שיפור בתבניות הליכה, שליטת גו ושיווי משקל.
תנועת הסוס מציעה יתרון נוסף המתבטא בכך, שאת הגירויים השונים ניתן לווסת ולהתאים לרמת הקושי הנדרשת למטופל.
טיפול ברכיבה מתבצע רק ע"י מדריכים שהוכשרו לשם כך. כדי להבטיח בטיחות ויעילות, הכשרת המדריך כוללת מושגים בסיסים וידע רפואי הקשור לפתולוגיות שבהן הוא מתעתד לטפל.
מדריך הרכיבה בונה את תוכנית הטיפול, מתאים את עזרי הרכיבה, האוכף והסוס. מדריך הרכיבה קובע גם את מספר אנשי העזר להם הוא נזקק בטיפול.
במהלך הטיפול ברכיבה, בהיבט המוטורי, מטרות הטיפול מתרכזות בשמירה על שיווי משקל, שיפור יציבה במנחים שונים ואימון המערכת התחושתית והפרופריוספטיבית.
Commenti